ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST III

Znate li koja je najkraća propovijed ikada ispropovijedana?

Bilo je to na jednom velikom Camporeeu. Odvijali su se razni programi, razne točke, i na kraju je došlo vrijeme za duhovno razmišljanje. Da, to je onaj dio za koji se govornici posebno pripremaju i za koji ulože jako puno truda. Svejedno im se često dogodi da polovina djece za vrijeme duhovnog razmišljanja odluta mislima negdje daleko, sve do zemlje snova. Pošto su sve točke programa bile duže nego što je bilo planirano, svi su već bili spremni na produžetke ili čak na penale…

Govornik je tako došao na pozornicu u vrijeme kad bi već trebao završiti te je rekao:

“Sjetite se Lotove žene!”(Lk 17,32)

Još je jednom ponovio istu rečenicu i nakon toga sišao na svoje mjesto.

Svi su zapamtili tu duhovnu misao. Svi su razmišljali o njoj. Sjetimo li je se često, možda samo ponekad ili nikad? Brine li nas ono što je iza nas? Što trebamo učiniti da nam se ne dogodi isto što i njoj?

Treći međunarodni MGC odvijao se na sjeveru Danske od 10. do 13.6.2011. pod geslom Zajednička budućnost III. Bio je to kratak susret koji nam je prošao skoro tako brzo kao malo prije spomenuta propovijed. S druge strane, ono što je kratko ostaje dublje u našim mislima i više o tome razmišljamo kad se vratimo svojim domovima.

Naučili smo da kao izviđači trebamo gledati prema naprijed i čeznuti za napretkom. Moramo biti svjesni prošlosti koja je iza nas, ali s druge strane, naša je zadaća gledati prema naprijed. Prošlosti se moramo sjećati tek toliko da nas ohrabri u trenutcima straha od budućnosti.

Moramo se češće sjetiti Lotove žene!

Ali kako napredovati? Što raditi, a da se ne istrošimo otkrivajući nešto što su drugi već otkrili?

Ovakav susret nudi odgovor na to – izmjenjivanje izviđačkih iskustava je ključ ka unapređenju i poboljšanju našeg rada. Pedesetak izviđača iz raznih europskih zemalja bilo je podijeljeno u 6 skupina u kojima je svaki član iznio svoje iskustvo nakon čega je svaka skupina predstavila svoj program ostalom kampu.

Pretpostavimo da ste ostali zadnji preživjeli izviđač na svijetu? Što biste učinili?

Ili da vas pitam – što učinite kad vam netko postavi teško pitanje ili težak zadatak?

Kako biste zapalili vatru bez šibica ili upaljača, možda čak i po kiši?

Kako biste pripremili zadatke za noćnu orijentaciju?

Kakve sve specijalitete možete brzo skuhati na kampu?

Sve smo to, pa i više, naučili u tih nekoliko dana.

Ali vratimo se duhovnim prednostima kampa. Zamislite da je Jona bio izviđač koji je dobio zadatak da ide u Ninivu… Njemu se činilo da je to veoma težak zadatak. Zašto uopće raditi nešto što nema smisla? Zašto bi trebalo spasiti Ninivljane? Pa oni to ne zaslužuju.

Jeste li već odlučili što biste učinili kada biste bili zadnji preživjeli izviđač na svom području? Vjerujem da biste učinili nešto, da biste privukli i druge ljude u ovaj pokret. Vjerujem da biste osnovali klub ili možda imali u planu osnovati čak i udrugu.

Ali Jona je bio čovjek koji nije gledao u budućnost… Bio je sposoban izviđač koji je znao napraviti kolibu u koju bi sjeo i ljutio se te razmišljao kako će možda Bog ipak biti toliko pravedan i uništiti Ninivu. Nije radio na osnivanju kluba, nego na uništenju te tako nije položio čin za MG.

Kako mi živimo? Kakav si ti vođa izviđača? Izgrađuješ li ili uništavaš?

Možda bi propovijed za nas mogla zvučati ovako: “Sjetite se Jone proroka!”

Pošto sam započeo ovo razmišljanje s najkraćom propovijedi, onda ću i završiti s drugom najkraćom, onom što sam je zapisao već u uvodnoj riječi ovog Pathfindera. Nadam se da ste ju pročitali.

“Oni koji znate, recite onima koji ne znaju” To je zapravo naredba koju nam daje Isus. Kao što za sve izviđače vrijedi da svoje znanje podijele s drugima, tako vrijedi i za sve vođe izviđača koji dobro znaju određene vještine, duhovne poruke, pjesme, igre itd. Recite to onima koji ne znaju…

Recite im, pokažite im, naučite ih…

Sljedeći međunarodni MGC u organizaciji TED-je bit će 2013. godine u Finskoj, a do tada bih volio da se na sličnom kampu sastanemo vođe iz JUK-a te svi ostali vođe koji čitate ovaj Pathfinder. Potrudimo se da za dvije godine svaki klub pošalje po jednog vođu na MGC u Finsku.

Do tada pak – razmisli što sve trebaš reći drugima i što ih sve možeš naučiti.